Jak vařím povidla
Letos švestek nic moc a tak je nutné posoudit jak je bude nejlépe zhodnotit.Předloni jsme jednoznačně preferovali úpravu velmi přirozenou a tím bylo pálení slivovice a to velmi dobré slivovice.Vloni nebyly švestky žádné a letos jen pomálu.Takže více jak polovina sklizených švestek proměníme na kompoty,které jsou u nás v oblibě a další část na vaření povidel.Našel jsem recept na www a že jich tam je spoustu mě mile překvapilo.Vybral jsem poměrně jednoduchý a to na jednu dávku 5kg loupaných švestek ,1dcl ocet,a kg cukru.Dále smícháme a necháme 24hod.uležet a pak vaříme a vaříme až se všechna voda odpaří a zůstane velmi aromatická hmota zvaná povidla.Jo,vaříme nejprve při 200 a poté na 100 stupňů C.Trvá to asi 3 a něco málo 4hodiny.Hmoty zvané povidla zůstane tak do málo něco do dvou kilo,naplníme horké do sklenic a necháme zatuhnout.Víčka by se měla zatáhnout,čímž je zaručena sterilita.Po té následuje jejich pozvolného užívání v českých (honzovek)buchtách,na omeletu a vůbec jezte jak vám bude chutnat.