Koza začala přinášet zisk ,denně nadojím od kozy Kláry něco málo přes tři litry mléka.Mléka voňavého,ne takového co něm říkají,že smrdí kozinou.To bylo nevábně vonící,když jsem jej musel pít u tety v Kosoři.Vždy ráno bílá káva z kozího mléka.Nevonělo ,ale já co by hodný klučina z Moravy jej pil a nic jsem nenamítal.Dnes dojím kozí mléko,které pěkně voní a dělám z něj velmi chutné sýry.Na webu jsem zakoupil sýřidlo,chlorid vápenatý a kulturu Ch11.Z počátku jsem měl začátnické problémy a sýr to jen připomínalo.Dnes už je mi jasné,že je třeba poslouchat dobrých rad a nevymýšlet něco vymyšleného.Je třeba a to důrazně připomínám,dodržovat předepsané teploty.Já si říkál,že není třeba takové a jiné a výsledek byl dle toho.Dnes dodržuji teploty a O.K. Akorát dávka kultury nejde nachlup odhadnout a tak jsem si objednal vážící lžíce,kde ty gramy navážím.Chlorid dle návodu,ne víc a sýřidlo potřebuje přesnou dávku a teplotu.Ohřeju mléko na 73 stupňů a ihned ochladím na 39 stupňů,ne víc to by jste tu kulturu zabili teplem.Chlorid k tomu a nechám dvě hodiny pracovat.Pak při teplotě třicet stupňů dám předepsaný počet kapek sýřidla a nechám zase odpočívat cca padesát minut.Sýřeninu nakrájím na cm a potom ještě méně.Čím menší kousky tím syrovatka lépe a rychleji odkape.Po hrubém odkapání ve formičkách,nechám do druhého dne tzv.uležet v pokojové teplotě.Druhý den vyklopím z formiček a dám do silného slaného nálevu cca dvacet min.A sýr je hotov.Po oschnutí dám do ledničky a konzujeme.Já ho rád s česnekem anebo jen tak s máslem a posolit.Stává se mi,že se v noci probudím a musím na sýr,taková je to dobrota.Je faktem,že jiný sýr už třetí měsíc nekupujeme.
Návod jak dělat sýr jsem získal na webu......